2013. január 13., vasárnap

első részlet folytatása:

Amikor a tengerimalacot elhozzunk a tenyészetből, állatorvoshoz vagy nyaralni visszük, felmerül a kérdés, az utazás során mi a legjobb elhelyezési mód tengerimalacaink számára. A legkézenfekvőbb megoldás - ha csak egy utat tervezünk - egy sima kartondoboz, megoldott szellőzéssel (az oldalán és tetején vágott lyukakkal) és alomanyaggal kibélelve, de ne felejtsük el, hogy a hosszabb út során a papír könnyen átázik. 

A másik megoldás az erre a helyzetre kifejlesztett műanyag szállítóbox, ami egyrészt a könnyebb szállításhoz érdekében fülekkel és szellőzéshez szükséges lyukakkal van ellátva, másrészt a kialakítása miatt könnyen átereszti a fényt, az anyaga miatt pedig nem engedi át a nedvességet. Szállításkor célszerű egy kevés forgácsot a box aljába tenni, azért csak keveset, mert több forgács esetén befúrják magukat a forgács alá, így könnyen forgácsdarabok mehetnek tengerimalacaink szemébe. Emiatt a forgács helyett akár papír törtőkendőt vagy törülközőt is használhatunk. Érdemes még szénát és pár szelet lédús zöldséget vagy gyümölcsöt is betenni kedvenceinknek, hogy az utazás során egy kis falatozással múlathassák az időt.

Utazás esetén fontos szempont az éppen aktuális hőmérséklet. 15 fok alatt gondoskodnunk kell malacaink melegen tartásáról, 28 fok felett pedig a hűtésükről. Hűvös időben malackáinkat gondosan "csomagoljuk" törülközőbe. Nyáron a meleg jelent veszélyt - ebben az időben a box oldalára szerelt plussz itató és a tengerimalacaink számára elhelyezett lédús zöldség és gyümölcs szükséges. Amikor kocsival szállítjuk a malacokat, a hőguta elkerülése érdekében vegyük észre, ha süti a szállítóboxot a Nap és tegyük át egy másik helyre. A légkondi bekapcsolása az utastér lehűtésére jó megoldás, de figyeljünk a hőmérsékletre (ne legyen túl hűvös a kinti hőmérséklethez képest) és arra, hogy ne érje huzat a tengerimalacokat.
Tipp: Télen a törülközőbe csomagolás mellett egy meleg vizes palac használata szinte kötelező: erre egy sima, fél literes műanyag palack kézmeleg, nem forró vízzel feltöltve tökéletes. Biztonságosabb, ha a palackot a boxba történő elhelyezéskor egy külön rongyba csavarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése